steigergids-webMijn ouders gaan hun eigen houten huis bouwen!

Mijn vader en moeder zijn nu in hun late vijftiger jaren, en krijgen het dus steeds rustiger om eens om zich heen te kijken naar hun eigen leven en te kijken wat ze nog willen veranderen. Dit zijn die tijden, dat je weet dat het gros van de keuzes die je hebt gemaakt in je leven al niet meer terug te draaien zijn maar dat er heus nog wel enkele dingen zijn waar je invloed in kunt hebben. Nu zijn mijn ouders, na rijp beraad, zo ver dat ze aangeven dat ze hun eigen huis willen bouwen. Vooral voor mijn vader schijnt dit altijd al een droom te zijn geweest, die echter nooit in vervulling is gegaan, maar wat wel iets is wat hij nog steeds ziet zitten. Misschien wel juist nu hij het wat rustiger heeft, staat zijn hoofd veel meer naar dit soort projecten. Mijn ouders hebben de knoop doorgehakt en zijn bezig met de koop van een stuk land, dat niet al te ver van hun huidige huis af ligt. Voorlopig hebben ze genoeg geld om beide hypotheken gewoon te betalen, dus hebben ze straks in het begin nog twee huizen. Wellicht verandert dat in de toekomst nog, als het huis eenmaal af is. Mijn ouders zijn echter niet meer zo jong dat ze het aankunnen om geen comfortabel dak boven hun dak te hebben.

Een eigen houten huis bouwen, zo’n kans krijg je nooit meer

Ze hebben beslist dat ze graag een houten huis bouwen. Dat is de droom die mijn vader al jarenlang heeft, dat hij en mijn moeder eindigen in zo’n typisch Zweeds huis. Van de gemeente hebben ze al toestemming om zo’n houten huis te bouwen. Nou moeten ze alleen nog een goed ontwerp hebben voor hun houten huis, dat ze overigens voor het grootste gedeelte zélf zullen gaan bouwen. Mijn ouders zijn nog energiek genoeg om dit te kunnen en natuurlijk helpen ik en mijn broers ook waar we kunnen. Ik denk dat het echt goed mogelijk is dat wij met z’n allen dit houten huis gewoon gaan bouwen, van de grond tot de nok. Ik heb mijn vader voorgesteld eens een kijkje te nemen in Freds bouwtekeningen, een digitale verzameling van allerlei bouwtekeningen, waaronder die van houten huizen. Vader belde gisteren dat hij een geschikt model had gevonden en dat hij mijn tip erg waardeerde!